TÄHTI VAI TÄHDENLENTO? -DVD MYYNNISSÄ DISCSHOPISSA

Nyt voit ostaa Tähti vai tähdenlento? -dokumentin DVD:nä Discshopin nettikaupasta. Jokaisesta myydystä DVD:stä lahjoitetaan 2 euroa juniorityöhön.
Tilaa DVD

 


TÄHTI VAI TÄHDENLENTO? on vuonna 2008 tehty 52 min. pitkä dokumenttielokuva kahdesta suomalaisesta tennisammattilaisesta.

Maailmassa on yli 70 miljoonaa tenniksen harrastajaa. 140 maalla on oma Daviscup- joukkue.
Tennis on yksi maailman laajimmalle levinneistä urheilulajeista, ja vuosittain lähes 20 000 lahjakasta nuorta pelaajaa tavoittelee ranking-pisteitä ammattilaiskisoissa. Mutta vain 400 heistä elättää itsensä kilpatenniksellä.

Jarkko Nieminen on vakiinnuttanut paikkansa maailman 30 parhaan joukossa. Hän on miljonääri ja odotettu gladiaattori maailman suurimmilla tennisareenoilla. Mutta onko hänessä tähtiainesta, samaa kuin Novak Djokovicissa tai Rafael Nadalissa. Mistä tähdet on ylipäätään tehty?

21-vuotias Juho Paukku on myös tennisammattilainen, joka on jo väläytellyt taitojaan muutaman kerran ja pitänyt vanhoja kehäkettuja pinteessä. Mutta glamour on vielä etäinen kangastus hänen maailmassaan, jossa kierretään ammattitenniksen takapihoja, kerätään ATP-pisteitä ja toivotaan pääsevän isompiin kisoihin. Juho Paukku viettää yli 200 vuorokautta vuodessa maailmalla: ruuhkaisilla lentokentillä, nuhjuisissa majapaikoissa ja toisen luokan tennisareenoilla. Elämä on enimmäkseen yksinäistä puurtamista, johon verrattuna samanikäisten kavereiden opiskelijaelämä on yhtä juhlaa. Nuoren tennisammattilaisen elämä on siis täydellistä omistautumista työn tekoon maailmalla, tenniksen ehdoilla. Se vaatii intohimoa, sitkeyttä ja rakkautta lajiin, jossa kilpailu on äärettömän kovaa.

PUOLI VUOTTA AMMATTILAISKIERTUEELLA

Jarkko Niemisen paras kausi nosti hänet jo koputtelemaan 10 parhaan ovea. Hieno kausi v. 2006 nosti hänet jo maailmanlistan 13:ksi. Sen jälkeen on ollut paljon vastoinkäymisiä, sairastumisia väärään aikaan, loukkaantumisia ja turhautumista. Kunto on ollut kova, mutta itseluottamusta ovat syöneet monet ensimmäisten kierrosten tappiot.

Suuri yleisö ja lehdistö elää mukana ja peräänkuuluttaa valmentajan hankkimista. Valtakunnan päälehti arvioi kolumnissaan Niemisen uran lähteneen jo hitaaseen liukuun kohti ehtoota. Jarkko kuitenkin vaientaa uransa hautaajat syksyllä 2007 etenemällä Baselin ATP-kisojen finaaliin kaatamalla kolme pelaajaa maailman 15 parhaan sakista. Vasta numero 1, Federer taltuttaa uudella ilmeellä pelanneen Niemisen. Baselin gloriasta Jarkko putoaa intin rautapunkalle - asevelvollisuus kutsuu.

Juho Paukku on satsannut kaiken tennikseen saatuaan lukion suoritettua. Alkuvuosi 2007 on nihkeää. Egyptissä hiekkamyrsky siirtää kisoja ja lopulta kahden viikon puurtamisesta jää käteen muutama vaivainen ATP-piste. Ura jatkuu matalapaineessa ja sateessa eri puolilla Eurooppaa. Pisteet ovat tiukassa ja ranking päälle seitsemänsadan.

Loppukesästä 2007 puurtaminen palkitaan. Juho voittaa 12 ammattilaisottelua putkeen ja ensimmäisen turnauksen! Ranking nousee hiukan yli neljäänsataan. Ja lopulta Juho pääsee maistelemaan ammattilais-glamouria Tukholmaan, kun hän pääsee villillä kortilla nelinpelin pääsarjaan ja voittaa sensaatiomaisesti 1. kierroksen ottelun parinsa kanssa.

Juho Paukku on tallentanut päiväkirjakameralla valmentajansa ja kilpakumppanien avustuksella aloittavan tennisammattilaisen arkea, yksinoloa ja vastoinkäymisiä kaukomailla, mutta myös valon pilkahduksia ja urheilijanuoren positiivista asennetta. Jarkko Niemisen silotellumpi, mutta myös etäisempi maailma antaa kiinnostavan kontrastin Juhon karumpaan näkökulmaan.

Pituus: 52 min.
Käsikirjoitus, kuvaus, ohjaus, leikkaus: Ari Heinilä
Online leikkaus: Toke Lahti
Äänisuunnittelu: Lauri Planman, Stadia
Musiikki: Ville Wallenius
Taustatoimittaja: Janne Eerikäinen
Tuotanto: Motion Oy


 

Copyright © 2008 Motion Oy. All rights reserved.