LUMIKENTTIEN GLADIAATTORIT on nuorten lumilautakulttuurista kertova kriittinen dokumentti, joka sai paljon kiitosta ja herätti hedelmällistä keskustelua.

Pääosissa: Aleksi Litovaara, Jussi Oksanen, Jake Burton, Jukka Erätuli, Juuso Laivisto, Mikko Sjöblom, Risto Mattila, Jarkko Henttonen, Heikki Sorsa, Chris Engelsman etc.

Suomalainen lumilautailija on kovaa valuuttaa maailmalla. Lumilautailu vetää vaikka kunnon rinteet olisivat kaukanakin. Pienestä, Etelä-Suomen nyppylästä, Talmasta on ponnistanut toista kymmentä lautailijaa ammattilaiseksi. Mutta dollareilla on myös kova hinta. Temput ja stuntit ovat yhä vaativampia. Monen nuoren ura päättyy loukkaantumisiin.

Lumikenttien Gladiaattorit on 45 minuutin dokumentti lumilautakulttuurista ja siihen liittyvistä unelmista ja kulttiurheiluun liittyvistä vaaroista. Dokumentti kertoo lumilautailijan karriääristä ”kehdosta hautaan”, erilaisia kohtaloita ja tarinoita. Aleksi Litovaara siirtyi eläkkeelle 25-vuotiaana, kun paikat eivät enää kestäneet. Nuoren 18 vuotiaan Mikko Sjöblomin ammattilaisura päättyi Kalliovuorilla vakavaan loukkaantumiseen ja vammautumiseen.

Markkinavoimat jylläävät siellä missä on liiketoimintaa, mikä on sen osuus tässä lumisessa kulttuurissa? Lumilautailun maailman maineeseen vienyt Jake Burton kertoo lajin historiasta sekä siitä miten hänen johtamastaan Burton Boards;ta tuli alan johtava brandi. Kännykkäjätti Nokia kertoo syynsä lähteä mukaan lajiin.

Useamman vuoden ajalta kerätty arkistomateriaali on yhdistetty kuvauksiin tämän päivän tapahtumista. Seurasimme mm. suomalaisammattilaisen Jussi Oksasen lautailua St. Antonissa, Itävallassa. Jussi kuuluu Burtonin talliin ja hakee ympäri maailmaa yhä parempia kuvauspaikkoja. Tämäkään kuvaus ei pääty hyvin…

Lumikenttien Gladiaattorit (2004) antaa ajattelemisen aihetta niin laskijoille kuin heidän vanhemmilleen. Dokumentin tarkoituksena on herättää keskustelua huiman urheilulajin mahdollisista kääntöpuolista, sillä arviolta kolmasosa lautailun ammattilaisista joutuu lopettamaan uransa vammojen takia.

Kesto: 47 min
Tuottaja: Antti Väisänen
Käsikirjoitus, kuvaus, ohjaus: Ari Heinilä
Tuotanto: Magic Path Entertainment Oy ja Motion Oy


 

Copyright © 2008 Motion Oy. All rights reserved.