KADONNEEN LUMEN METSÄSTÄJÄ on 6-osainen sarja, joka vie katsojan lumen perässä eksoottisiin maihin hauskassa seurassa.

Jimmy Petterson, 56 v. on juossut lumen perässä lähes koko elämänsä. Hän on lasketellut 49 eri maassa. Hän rakastaa talvea, lunta ja laskettelua. Tämä yhdysvaltalainen historianopettaja luisui raiteilta reilut 30 vuotta sitten ja ryhtyi hiihtopummiksi. Aluksi hän rahoitti lasketteluaan hiihdonopettajana ja trubaduurina. Myöhemmin hän alkoi kuvata ja kirjoittaa maailman laskettelu-julkaisuihin. Ensimmäinen juttu Etelä-Amerikan hiihtoreissulta julkaistiin suomalaisessa, Skimbaaja -lehdessä. Jimmyllä onkin runsaasti ystäviä ja nykyisin myös yritysasiakkaita Suomessa. Petterson kokosi kokemuksistaan maailman lumilla mahtavan, 440-sivuisen kirjan, ”Skiing Around the World” v.2006.

Nyt Skimbaaja-lehden perustaja, Ari Heinilä ja hänen ystävänsä, hiihtopummi Jimmy Petterson kiertävät maailmaa sukset jalassa. Siinä ohessa Ari Heinilä kuvaa ja ohjaa uuden TV-sarjan. Lunta suksien alle löytyy niin Intian Kashmirista kuin Armenian aroilta.

Kuusiosainen, hauska, mutta toisaalta filosofinenkin sarja vie katsojan hupenevan lumen maailmaan: Itävallan Saalbachiin, Intian Kashmiriin, Venäjän Sotchiin, Armeniaan, Sveitsin Les Marecottesiin, sekä lopulta, kevään sulattaessa lumia, Norjan Narvikiin.

OSA 1.

Itävallan Saalbach’sta on tullut Jimmyn toinen koti. Hän on kääntänyt sen jokaisen kiven ja tuntee laskureitit kuin omat taskunsa. Samoin tuo hulvaton trubaduuri esittelee alueen parhaan afterskin sekä tietenkin maistelee lukuisat, paikalliset snapsit. 1500-luvulta peräisin olevassa, Schlosskammer-linnassa valmistetaan ja maistellaan talon omia juomia. Ja sen jälkeen testataan sauna, joka on varsin erikoinen. Ja tietenkin lasketaan puuteria, vaikka ilmaston lämpeneminen sulattaa hiihtomaailmaa huolestuttavasti.

OSA 2.

Toisessa osassa Kadonnen lumen Metsästäjä Jimmy seikkailee suomalaisten ystäviensä kanssa Intiassa. Tässä ”huipputapaamisessa” on mukana mm. Nokian korkeimpaan johtoon kuuluva, innokas skimbaaja, Anssi Vanjoki.
Kashmirista löytyy köysirata, joka nostaa miehet lähes 4000 metrin korkeuteen, maisemiin, jota kehystävät Himalajan kasitonniset vuorijättiläiset. Väliin seikkailijat päätyvät Jeesuksen ja Jetin jäljillä alueen pääkaupunkiin, Srinagariin. Asumuksena on tunnelmallinen kelluva talo ja taksina vetten päällä lipuvat shikara -veneet.

OSA 3.

Sarjan kolmannessa osassa suksitaan Venäjälle, Moskovan kautta Sotchiin, kaupunkiin Mustan Meren rannalla, joka valittiin vuoden 2014 talviolympialaisten isännäksi. Nyt on tilaisuus nähdä, millaisessa hiihtokeskuksessa Putin mielellään lasketteli ennen suurta muutosta, olympialaisia. Nähtäväksi jää, miten öljymiljoonat muuttavat sympaattista paikkaa ja mikä on paikallisten kohtalo oligarkkien ja mafian temmellyskentäksi muuttuvalla alueella.

OSA 4.

Armenia on köyhä ja kovia kokenut maa. Kun Neuvostoliitto hajosi ja Armenia itsenäistyi, Venäjä sulki öljyhanat. Kylmät talvet pakottivat asukkaat kaatamaan metsät polttopuuksi. Samaan aikaan maan runteli voimakas maanjäristys. Muutama hiihtokeskus on merkkinä optimismista ja näiden huippuystävällisten ja vieraanvaraisten ihmisten uskosta tulevaisuuteen.

Armenia on täynnä yli 1000 vuotta vanhoja kirkkoja. Itse asiassa se on ensimmäinen valtio, jossa kristinusko otettiin valtion viralliseksi uskonnoksi 300-luvulla. Jimmy etsii - vaan ei löydä - Nooan Arkkia Armeniasta, mutta sen sijaan hän löytää mielettömät laskettelumaisemat sinisenä siintävän Sevan-järven yltä sekä yhden maailman sydämellisimmistä ja poljetuimmista kansoista.

OSA 5.

Piskuinen Le Marecottes Sveitsissä on yhtä konservatiivinen kuin sveitsiläinen reikäjuustokin. Viehättävässä, satoja vuosia vanhassa kylässä tuoksuu yhä lehmänlanta, mutta vuorilla tapahtuu kummia. Pari maailman kärkipään vapaalaskijaa raahaa raskaita generaattoreita seinäjyrkkien vuorten rinteillä. Veljekset Loris ja Nicholas Falquet kuvaavat yöllä keinovalojen kiiloissa uutta vapaalaskuelokuvaansa.

Piskuinen hiihtokeskus on näiden huimapäiden vaarallinen leikkikenttä. Vanhaa koulukuntaa edustava Jimmy ei voi kuin ihmetellä toimintaa, jonka parissa moni on loukkaantunut vakavasti tai kuollut. Vapaalaskijaveljekset olivat edellisellä viikolla ystävänsä hautajaisissa, joka oli kuollut suksilla.

OSA 6.

Toukokuussa laskettelumahdollisuudet pohjoisella pallonpuoliskolla alkavat olla vähissä. Mutta Norjan Narvikissa voi silloinkin päästä puuterin makuun.

Natsien miehittämä Narvik oli raivokkaan meritaistelun näyttämönä toisessa maailmansodassa.
Edelleen se on tärkeä malmisatama. Työläiskaupungista kohoaa vuori, jonka huipulle hissit kiskovat hiihtäjän - kevyttä ja liian tavanomaista... Jäämeren karaisemat norjalaiset vievätkin Jimmyn perinteisellä, purjehdittavalla kalastajaveneellä lumihuippuisten vuorien juurelle, josta alkaa usean tunnin hikinen nousu. Tunturiylängöllä Jimmy tapaa Per-poromiehen ja pääsee jyvälle tästä eksoottisesta elinkeinosta ja siitä, etteivät norjalaiset vilkuile kelloa valoisaan aikaan vuodesta. Päivät ovat pitkiä ja rankkoja.


 

Copyright © 2008 Motion Oy. All rights reserved.